O donaciji umjetničkih radova slikara, grafičara i restauratora Josipa Resteka Gradu Zagrebu

Zbirka umjetničkih radova slikara, grafičara i restauratora Josipa Resteka broji 410 radova – crteža, akvarela, samostalnih grafičkih listova, grafičkih mapa i ulja. Donatorica zbirke je gospođa Blanka Restek, umjetnikova udovica koja je zbirku darovala Gradu Zagrebu Ugovorom o darovanju (KLASA: 402-09/06-01/3, URBROJ:251-02-01-06-4) koji je potpisan 3. travnja 2006. godine. Darovana je zbirka trajno pohranjena u Galeriji Klovićevi dvori na Jezuitskome trgu 4 u Zagrebu. Velikodušnoj donaciji od više stotina umjetničkih djela prethodile su retrospektivna izložba u Galeriji Klovićevi dvori, kao i izložba u galeriji „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu.

Donacija radova Josipa Resteka predstavlja relevantan presjek umjetničkog stvaralaštva od samih početaka u četrdesetim godinama prošloga stoljeća do djela na nastalih na kraju stvaralačkoga puta pred završetak umjetnikova života. Istodobno, stilski razvoj od konkretnoga slikarstva i figurativnoga realizma, kada je umjetnik svoj put tražio inspirirajući se nacionalnim folklorom, temama iz vlastita okruženja rodnoga Volavja i Jaskanskoga kraja, ali i motivima sa studijskih putovanja po Italiji i Francuskoj, preko oslobađanja forme kroz ekspresionističke morfološke intervencije u pejzažu, pa sve do lirske apstrakcije, kada motivikom napušta ovozemaljske i ovovremenske teme apstrahirajući pojavnost do kozmičkih vizija, Restekov opus odražava i dominantne tendencije hrvatske grafičke umjetnosti druge polovine XX. stoljeća. Majstorsko poznavanje grafičkih tehnika u varijantama visokog, dubokog i plošnog tiska, te njegovo kontinuirano propitivanje novih tehnologija izvedbe, posebice u zahtjevnoj juvigravuri, kao i brojne nagrade i priznanja koje je za svoj rad u grafičkome mediju primio čine ovu donaciju višestruko značajnom, ne samo za povjesničare umjetnosti i likovne kritičare, već i za umjetnike, posebice studente kojima može poslužiti kao riznica za buduće umjetničke okušaje. Donacija sadrži 49 ulja na platnu među kojima su zastupljeni portreti, mahom obitelji i prijatelja, pejzaži, kao i apstraktne krhotine reduciranih krajolika, a posebno se izdvajaju dojmljiv portret slikareva sina „Ratimira“ te sugestivni autoportreti umjetnika.

Osam grafičkih mapa zajedno sa darovanim katalozima samostalnih i skupnih izložbi i arhivskom građom o umjetniku čine zaokruženu cjelinu pružajući dragocjen uvid u cjelokupno Restekovo stvaralaštvo. Na manje važno je napomenuti da su linorezi, linogravure, akvatinte, bakropisi i drvorezi, ali i ulja toga samozatajnog grafičara, slikara, profesora i restauratora neka od najznačajnijih ostvarenja hrvatskoga enformela, pa su, gledajući ih iz pozicije kritički nedostatno obrađenog pravca domaće likovne umjetnosti, također dragocjen prinos, te možebitni poticaj daljnjem istraživanju toga područja.

Donacije su uvijek plod zajedničkih nastojanja i napora oko brige i mara za često neprimjereno vrednovanu baštinu. Donacija umjetničkih djela Josipa Resteka Gradu Zagrebu plod je predane brige umjetnikove udovice gospođe Blanke Restek, ali i stručnoga prepoznavanja Biserke Rauter Plančić, autorice prve valorizacijske retrospektivne izložbe održane 2003. godine u Galeriji Klovićevi dvori, koja je svojim neumornim zalaganjem i stručnim te predanim radom zadobila povjerenje gospođe Restek, ali i naišla na razumijevanje gospodina Veljka Mihalića, kao i nadležnih u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba bez čije pomoći ne bi došlo do realizacije ovu dragocjene darovnice.

Petra Senjanović
Voditeljica zbirke